Homepage | Het Heilige Land |
| Midden Israël |
| Zuid-Israël |
|West-Israël |
| Noord-Israël |
| Links |
 

P R A K T I S C H E T I P S

VERKEERSBUREAU

Voor toeristische informatie kunt u contact opnemen met het Israëlisch Nationaal Bureau voor toerisme
Benelux, Stadhouderskade 2, 1051 ES Amsterdam, Tel: 020-6128850
(Geopend op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur, behalve op Joodse feestdagen)

PASPOORT & VISUM

Voor Israël dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Israël nog zes maanden geldig is. Nederlandse onderdanen behoeven vooraf geen visum te regelen. Bij binnenkomst in Israël (of in het vliegtuig) ontvangt u een bezoekersvisumformulier dat u dient in te vullen en af te geven bij de douane. U ontvangt de kopie van het formulier terug. U dient dit goed te bewaren! Bij vertrek uit Israël wordt deze kopie weer ingenomen. Uw paspoort wordt niet gestempeld.

VEILIGHEID

Het reizen van en naar Israël is omgeven met veel veiligheidsmaatregelen. Zo wordt iedereen op de luchthaven (zowel op Schiphol als op de luchthaven in Israël) voor het inchecken persoonlijk ondervraagd (niet bij alle maatschappijen) en dient veelal de koffer te worden geopend. Het meenemen van pakjes, aangeboden door derden, is uiteraard uit den boze. U begrijpt dat deze uitgebreide security veel tijd vraagt, en dit is ook de reden dat u zich al 3 uur voor vertrek moet melden op de luchthaven (Bij chartervluchten ca. 2½ uur). Ondergaat dit alles rustig en bedenk dat al deze maatregelen er zijn voor uw eigen veiligheid.

INVOERBEPALINGEN

De volgende artikelen mogen vrij worden ingevoerd:
- kleding, schoeisel en toiletartikelen voor persoonlijk gebruik
- 1 liter sterke drank en 2 liter wijn
- max. 0,25 liter alcohol houdende parfums
- 1 slof sigaretten
- max. 10 filmrolletjes
- geschenken tot een waarde van US$ 150,= m.u.v. alcoholische dranken, alcohol houdende parfums, rookartikelen en TV's
- levensmiddelen tot 3 kg, en niet meer dan 1 kg per soort
- het invoeren van vlees, vruchten en (uiteraard) wapens is verboden

Voor video-apparatuur en PC’s kan bij aankomst in Israël een borgsom gevraagd worden van ten hoogste US$ 500,= (komt in de praktijk zelden voor). Dit bedrag wordt gerestitueerd als bij vertrek dezelfde apparatuur weer uitgevoerd wordt. (Neem altijd uw originele aankoopbewijs mee!)

GELD

In Israël wordt betaald met de shekel, die officieel de New Israël Shekel (NIS) wordt genoemd. De Shekel is onderverdeeld in 100 agorot. Shekels mogen onbeperkt worden ingevoerd maar het wisselen van Nederlands geld in Israëlische Shekels in Nederland wordt ontraden i.v.m. de ongunstige koers die u in Nederland moet betalen.

In Israël kunt u op vele plaatsen, in alle steden, uw guldens (of dollars) omwisselen in Shekels. Het is alleen toegestaan bij banken of instellingen met een vergunning, zoals (uiteraard bij banken) in hotels of bij de Arabische wisselkantoren bij de Damascuspoort in Jeruzalem. Bij de banken en wisselkantoren kunt u zowel contanten als reischeques wisselen. Voor het wisselen van reischeques in andere valuta dan US Dollars berekenen de banken een extra provisie van NIS 15,= per cheque. Creditcards en Eurocheques worden bijna overal geaccepteerd (wel vaak hoge provisiekosten). Girobetaalkaarten kunt u wisselen op de postkantoren. Ook kunt u tegenwoordig bij steeds meer banken geld pinnen uit de automaat (meestal niet op Sabbat). Dit is de goedkoopste manier van geld ophalen. Afhankelijk bij welke bank u bankiert betaalt u fl.4,- tot fl.6,- per keer. Dus is het verstandig grotere bedragen in 1 keer te pinnen. Vooral in de oude stad van Jeruzalem vindt u weinig geldautomaten, maar wel veel handelaren. Hier kunt u kijken of er geldautomaten zijn:

Geldautomaat (ATM) zoeker
Land:

1 Israëlische Shekel is op dit moment ca. fl. 0,50. Ten opzichte van de dollar hanteren de Israëliërs ongeveer de koers van 1$ = 4,00 NIS (uiteraard is dit aan schommelingen onderhevig)

TELEFONEREN

In Israël zijn verschillende telefooncellen. Sommige werken alleen op telefoonmunten die u op het postkantoor of bij kiosken kunt kopen (30 agorot), andere werken alleen met telefoonkaarten (ook te koop op het postkantoor). U kunt natuurlijk altijd vanuit het hotel bellen (meestal iets duurder). Door gebruikte maken van een collect-call hoeft u in Israël uw gesprek niet af te rekenen. U belt vanuit Israël het nummer 00 31 1773 1027 27, krijgt vervolgens een Nederlandse telefoniste aan de lijn die u vraagt wie u wilt spreken. Zij zal u vervolgens, na akkoord van degene die u belt, met betreffende persoon doorverbinden. Ook bellen met de Scope-kaart is vanuit Israël mogelijk (inlichtingen bij PTT Telecom). Vanuit Israël belt u naar Nederland via het internationale toegangsnummer 00 31 (vanuit de hotelkamer vaak via een ander nummer). Raadpleeg de hoteldesk! Vanuit Nederland belt u naar Israël via 00!972. Belangrijke telefoonnummers in Israël: Informatie: 144 / Eerste Hulp: 101 / Politie: 100

KLIMAAT

Het klimaat in Israël verschilt aanzienlijk per streek: van gematigd tot tropisch. In ieder geval zijn de zomers lang en zonnig; met regen hoeft u nauwelijks rekening te houden. Aan de Middellandse-Zeekust zijn de winters mild. In het bergland is het in de zomer iets koeler en droger dan in de andere delen van het land en in januari ligt er wel eens sneeuw in Jeruzalem. In het Jordaandal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog, maar in de maanden oktober tot maart lijkt het lente. In de Negev heerst gedurende het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat.

Jeruzalem jan. feb. maart april mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
Max 12 14 16 21 25 27 29 29 28 26 19 14
Min 6 7 8 12 15 17 19 19 18 16 12 8
Tel Aviv
Max 18 19 20 22 25 28 30 30 31 28 25 19
Min 9 9 10 13 17 19 21 22 20 15 12 9
Water 18 17 17 18 21 25 28 29 28 27 23 19
Tiberias
Max 18 20 22 27 32 35 37 37 35 32 26 20
Min 9 9 11 13 17 20 23 24 22 19 15 11
Water 17 15 16 21 25 27 28 29 29 27 24 21
Eilat
Max 21 23 26 31 35 37 40 40 36 33 28 23
Min 10 11 14 18 21 24 25 26 24 20 16 11
Water 22 21 21 21 24 25 25 27 27 25 24 23

Wij raden u aan altijd een goede zonbeschermende crème mee te nemen.

KLEDING

’s Zomers (april-oktober): lichte katoenen kleding en gemakkelijke goede schoenen. Uiteraard neemt u een zonnebril mee en een hoofddeksel (zonnehoed) is een must. Vergeet ook uw badkleding en slippers niet. Omdat het 's avonds wat kan afkoelen is het raadzaam een dunne trui mee te nemen.

's Winters (november-maart): neemt u ook wat warmere kleding mee; een warme jas en trui (evt. ook een regenjas). Houdt u er rekening mee dat op de heilige plaatsen gepaste kleding verplicht is. Ontblote schouders, lage decolletés, korte rokken en broeken zijn daar absoluut verboden.

ETEN EN DRINKEN

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Dit zorgt ervoor dat er zeer veel internationale restaurants te vinden zijn. Allen met een oosters tintje.

De Joodse restaurants en hotels bereiden de maaitijden bijna allemaal "Kosher". Volgens de Joodse spijswetten mag men bepaald voedsel niet eten, zoals varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet geoorloofd om melkproducten te serveren in combinatie met vlees. Zo wordt bv. koffie met melk na een vleesmaaltijd als onrein beschouwd.

Een aantal bekende Israëlische gerechten is: Kebab (stukjes runder- of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (brij van kikkererwten) en Felafel (gefrituurde humusballetjes).

Als voorgerecht krijgt u vaak olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig. De meeste hotels presenteren een uitgebreid buffet. In tegenstelling tot het ontbijt zijn de lunch en het diner relatief eenvoudig. Bij het avondeten wordt (tegen betaling) vaak een van de (goede) Israëlische wijnen geschonken, zoals bijv. de bekende Karmel-wijn.

FOOIEN

Het is gebruikelijk dat u in restaurants e.d. een fooi geeft van ongeveer 10 tot 15%. De fooi is een belangrijk deel van het inkomen van bedienend personeel, chauffeurs, gidsen enz. U betaalt in Israël dus iets meer fooi dan dat in Nederland normaal is.

KRANTEN

In Israël verschijnen dagelijks ongeveer 25 kranten waarvan de meeste in het Hebreeuws. De bekendste Engelstalige krant is de Jerusalem Post. Kranten zijn pas 24 uur na het verschijnen te koop bij de kiosken Nederlandse kranten zijn slechts zeer beperkt te koop.

STRAND

De vele prachtige stranden in Israël nodigen uit tot zonnebaden. Naaktzwemmen, of zelfs alleen maar topless, is absoluut verboden.

ELEKTRICITEIT

In Israël bestaat 220 volt wisselstroom. Stekkers van scheerapparaten e.d. passen over het algemeen in de stopcontacten. Indien u stekkers met dikke pootjes gebruikt dient u een adapter mee te nemen.

TAAL

Naast het Hebreeuws is ook het Arabisch de officiële taal. Ook met Engels kunt u overal terecht.

Hallo Shalom
Goedendag Shalom
Goedemorgen Boker tov
Goedenavond Erev tov
Goede nacht Lielah tov
Tot ziens Lehitrahott
Ik spreek geen Hebreeuws Ahnee lo m'dahbehr Ivrit
Spreekt u Engels? Attah m'dahbehr Angleet?
Geld Kessef
Bank Bahnk
Wacht even Reggah
Wat Mah
Wanneer Mahtie
Dat is juist Nachon
Eet smakelijk Betti avon
Hoe gaat het met u? Ma shlomcha (man)

Ma shlomech (vrouw)

Alstublieft Bevakasha
Dank u wel Toda raba
Excuseer mij Slicha
Hartelijk welkom Allo Davar
Ja Ken
Nee Lo
Hoe kom ik bij ... Ech ani meeah
Waar is ... Le..... of Ayfo
Hoe veel kost het? Ayfo?
Waar vind ik .... Kama ze oleh
Waar is de badkamer? Ayfo ha sherutim

WINKELEN

Het goederenaanbod in Israël is niet wezenlijk anders dan dat in Europese landen. Ook de prijzen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in Europa. Dit gaat echter niet op voor diamanten, juwelen en lederwaren. Deze goederen zijn in Israël aanmerkelijk goedkoper. Grote warenhuizen en smaakvolle winkels vindt u o.a. in de Dizengoff in Tel Aviv en King David- en Ben Yehudastreet in Jeruzalem. De meeste winkels zijn van zondag t/m donderdag geopend van 09.00 tot 19.00 uur. Op vrijdag sluiten de winkels vroeg in de middag. Arabische winkels zijn veelal alleen op vrijdag gesloten. Naast de winkels is er in eik dorp of elke stad in Israël wel een markt te vinden, maar de grootste van deze bazaars (shouk) vindt u in de oude stad van Jeruzalem. Naast het gebruikelijke souveniraanbod zijn hier ook veel antiekwinkels. In de bazaar is onderhandelen in alle gevallen aan te raden. De handelaren zijn eraan gewend en kijken zelfs verbaasd op als er niet wordt onderhandeld.

VERVOER

De bus is het meest populaire vervoermiddel voor zowel vervoer in als buiten de steden. Egged Bus zorgt voor bijna alle interlokale verbindingen en onderhoudt ook diensten in de meeste steden en dorpen. De bussen rijden zeer frequent en de tarieven zijn zeer redelijk. Op Sabbat rijden de bussen niet. In Oost-Jeruzalem, Gazastrook en op de West Bank worden diensten onderhouden door Arabische busondernemingen.

Taxi's: In de grote steden rijden zeer veel taxi's. U kunt een taxi bellen of op straat aanhouden. Alle stadstaxi's hebben meters en het is verplicht deze aan te zetten. De tarieven zijn redelijk.

FOTOGRAFEREN

Een reis naar Israël zonder fotoapparatuur is nauwelijks denkbaar. Fotograferen is, behalve op de luchthavens, bij militaire objecten en op sommige heilige plaatsen, overal toegestaan. Op Sabbat willen de gelovigen bij de klaagmuur en de bewoners van het stadsdeel Mea Shearim in Jeruzalem niet dat u hen fotografeert. Dat moet u ook respecteren.

SABBAT

De Sabbat (rustdag) begint op vrijdag bij zonsondergang en eindigt op zaterdag bij het vallen van de avond. Ook op Sabbat ligt het Joodse leven grotendeels stil. De zondag is weer een gewone werkdag.

Ook de Joodse feestdagen beginnen op de voorafgaande avond en eindigen 's avonds. Alle (Joodse) winkels en instellingen zijn gesloten. Het openbaar vervoer rijdt nauwelijks en vele culturele- en uitgaansgelegenheden zijn gesloten. Sommige restaurants zijn wel geopend. Taxi's rijden wel!

Voor de Arabieren in Israël geldt de vrijdag als rustdag. De Arabische winkels zijn dan veelal gesloten.

WAARSCHUWING

Zoals zovele grote steden hebben bijv. ook Tel Aviv, Nethanya en Jeruzalem te maken met veel kleine criminaliteit. Helaas doen ook hier zakkenrollers en andersoortige dieven dagelijks hun werk. Berg uw waardevolle spullen goed op. Het liefst onder uw kleding. Losse tassen, rugzakken, polstasjes, buiktasjes e.d. blijken in de praktijk weinig bescherming voor uw spullen te bieden. Naast geld e.d. zijn ook video- en fotocamera's een gewild object voor dieven. Wees op uw hoede! Laat ook nimmer waardevolle spullen onbeheerd achter op uw hotelkamer. In bijna ieder hotel zijn tegenwoordig kluisjes te huur waar u uw waardevolle spullen kunt opbergen. Maak hier gebruik van. Wij adviseren u om dure horloges, sieraden e.d. thuis te laten.